NTBACKUP TÜRLERİ ( 5 farklı yedekleme mantığı )

—  NTBACKUP TÜRLERİ   —

Server 2003 ve 2008 de olan NTBACKUP sisteminde 5 ayrı backup lama sistemi vardır, bunların tam olarak ne işe yaradığını hangisinin daha sağlıklı ya da hangisinin hızlı hangisinin yavaş çalıştıklarına bakalım.

 

NT BACKUP Başlıkları ;

  1. 1. NORMAL
  2. 2. COPY
  3. 3. INCREMENTAL
  4. 4. DİFFERENTIAL
  5. 5. DAILY

 

Bu 5 farklı yapının farklı biçimde çalışma mantıkları vardır. İlk olarak 1. NORMAL BACKUP sistemini inceleyelim.

  1. NORMAL BACKUP ; Bu tür backup’ı seçtiğimiz dosya veya klasörlerin işaretine bakmaksızın yedeğini alır ve işlem bittikten sonra işaretini temizler.
  2. COPY BACKUP ; İşaretle ilgilenmez belirtilen klasördeki her şeyin yedeğini alır.
  3. INCREMENTAL BACKUP ;Bu yedekleme türünde ise klasörde işaretli tüm dosyaların yedeği alınır ve işaret temizlenir.İncrementel backup’da klasördeki dosyalarda her hangi bir değişiklik oluncaya kadar bir ha da yedek alınmaz. Her hangi bir dosya değiştiğinde ise tüm klasörü değil sadece değişen klasörün backupı alınır. Avantajı sadece değişen dosyaların yedeği alındığından dolayı backup işlemi kısa sürer, dezavantajı (Kötü yanı) ise tüm Backupı geri dönerken zaman kaybın olur.
  4. DİFFERENTIAL BACKUP ; Seçilen klasörün içerisindeki tüm dosyaların yedeğini alır ve işlem tamamlandığında işaretleri temizlemez. Yedeği aldığı 1 dosyanın 1 sonraki yedekleme işlemine kadar değişmemişse bile ( işaretler kaldırılmamıştı ) tekrar yedeğini alır. Avantajı Geri dönüşüm hızıdır. Dezavantajı ise backup alması uzun sürer.
  5. DAILY BACKUP ;Her hangi bir işarete bakmadan çalıştırıldığı gün değiştirilen veya yeni oluşturulan dosyaların yedeğini alır.

Yukarıda Backup türlerinin içeriklerini açıkladık ve bu backupların hepsinde günlük, haltalık ve aylık olarak alma imkanınız vardır.

Burada ADVANCED seçeneği ile backuplama sistemimize giriş yapalım.

Ne tür backuplama sistemi istediğimizi soruyor. Ben göstermek için Daily seçeneğini seçiyorum.

Burada LATER dememiz gerekiyor çünkü bunu demez isek 1 defaya mahsus yedek alır ve daha sonra hiç almaz. Biz bu yedeklemeyi her haftanın 5 günü alsın istiyorsak Set Schedule sekmesine basalım.

Burada bize görüldüğü üzere farklı alternatifler sunuyor. Biz haftalık backup alacağımız için Weekly seçeneğini seçiyoruz.

Weekly seçeneğini seçtikten sonra karşımıza yukarıdaki ekran geliyor. Burada sol tarafta Every 1 yazıyor yani her 1 haftada alınsın demek, siz bunu 2 yaparsanız her 2 haftada alsın demiş olursunuz. Diğer sağ tarafta da alacağınız haftada hangi günler çalışsın seçenekleri mevcut.

İşlemlerimizi yaptıktan sonra OK dediğimizde Şifre girmeniz için bir panel çıkacak buraya Serverınızım şifresini yazın ve tekrar OK basın.

İşlemimiz bitti. Bu işlemi yaptıktan sonra alınan Backupları kontrol edersiniz.

 

Umarım sizler için bir faydası olur…

Hakkında: Mustafa HAMİT

Kontrol Ediliyor

Domain Password Policy Uygulaması ..

Domain Password Policy Uygulaması .. Password Policy Domain kurulumunu gerçekleştirdik den sonra ilk yapmamız gereken …

DNS Resource Records Kayıt Türleri

DNS Resource Records Kayıtları: Bu kayıtlar Serverimizdeki en önemli kayıtlardır gerekli ve önemli Serverların yerlerini …

2 yorumlar

  1. universite 2. sinif ogrencisiyim sinavda cikicak demisti hoca burdan calistim yaptim emeginize elinize saglik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir